1. Vertel eens, waarom doen jullie bomenonderzoek?
"Voor de dijkversterking langs de Vecht tussen Dalfsen en Zwolle verzamelen we allerlei informatie. De komende tijd werken we het ontwerp van de dijkversterking en de manier van uitvoeren verder uit. We willen dan rekening houden met alles wat er leeft en groeit rondom onze dijk. Dat zijn dus ook bomen. Bomen langs of op de dijk zien er prachtig uit. Alleen is dit niet altijd een gelukkige combinatie als je een dijk versterkt.”
2. Wat doen jullie met de resultaten?
“Bomen en grote struiken kunnen de stabiliteit van een dijk in gevaar brengen. Denk bijvoorbeeld aan de kuil die kan ontstaan vlakbij een dijk als een boom omwaait bij slecht weer. Ook groeit het gras vaak slechter onder een bladerdek waardoor kale plekken kunnen komen op de dijk. Bij het ontwerpen van een dijk is daarom altijd een afweging nodig of bestaande bomen kunnen blijven staan en waar nieuwe bomen kunnen terug komen. Daarnaast is het zo dat een bij dijkversterkingsproject een hele dijk op de schop gaat en er met grote machines gewerkt wordt. Deze machines vragen om veel werkruimte. Om ons goed voor te bereiden, helpt het om te weten waar de bomen precies staan, welke bomen het zijn, in welke staat ze zijn en of het bijzondere bomen zijn. Bij het uitwerken van de plannen kijken we wat onze dijkversterkingsmaatregelen betekenen voor de bomen, maar ook voor andere planten en dieren die leven langs de Vechtdijken.”
3. Wat kwamen jullie tegen?
“We wisten al dat er een aantal bijzondere en oude bomen langs de Vechtdijken staan. Sommige worden geschat op meer dan 150 jaar oud en zijn ook terug te vinden op historische kaarten en foto’s. Denk aan bomen als de inlandse eik, paardenkastanje of lindes. Sommige van deze bomen staan van ook op cultuurhistorisch belangrijke plekken. Ik vind het interessant om zo de omgeving steeds beter te leren kennen.”