Bewoner Ruud van der Burg

15-04-2021
1768 keer bekeken 0 reacties

Ruud van der Burg (61) is bij het project Veilige Vecht betrokken als deelnemer van de ontwerpateliers. Daarnaast is hij letterlijk ‘altijd’ in verbinding met de dijk. Hij woont namelijk op een uniek en prachtig plekje aan de dijk bij Berkum.

Op de afbeelding zie je Ruud van der Burg voor zijn oude sluiswachterswoning staan.Oude sluiswachterswoning

“Ik woon al ruim acht jaar aan de sluis in Berkum in een sluiswachterswoning van 300 jaar oud. De dijk loopt recht voor mijn huis langs en als ik mijn voordeur uitstap, sta ik er gelijk op. Het is heel simpel: als deze dijk er niet was geweest, had dit huis hier niet gestaan. Een erg bijzondere plek die verbonden is met het water.”

Veilige Vecht

Ruud vindt de samenwerking binnen het project voortreffelijk. “In een vroeg stadium is het team al in gesprek over ‘wat is onze opgave?’ en ‘hoe kunnen we daar op verschillende manieren naar kijken?’. Vanuit verschillende disciplines, belangen en achtergronden wordt er naar die vraagstukken gekeken. Het mooie vind ik dat al die verschillende disciplines op een goede manier worden samengebracht.”

Volgens Ruud zijn er voldoende professionals bij het project betrokken die de vraagstukken inhoudelijk goed kunnen schetsen. “Daarnaast wordt er goed geluisterd en gekeken hoe we met dat vraagstuk om kunnen gaan. En natuurlijk wat voor oplossingsrichting je daarvoor kunt vinden.”

Hoe complex het vraagstuk ook is, volgens Ruud wordt er binnen Veilige Vecht gekeken hoe je al die aspecten samen kunt brengen. “Er is niet één visie, belang of doel. Van allen zijn er meerdere. En ergens moet je een balans vinden. Dat doe je samen.”

Atelier

Op de foto zie je de Vechtdijk bij BerkumOm vanuit al die verschillende ‘invalshoeken’ te denken zijn er binnen het project ‘ateliers’ opgezet. In elk atelier zitten ongeveer 20 tot 30 personen vanuit verschillende disciplines. “En dat maakt het ook heel boeiend. Per toeval ben ik in aanraking gekomen met de ateliers. Het waterschap stond voor bij mij op de dijk met een informatiestand. En ik dacht: daar gaan we even een praatje maken! Toen ik hoorde dat het over de dijk ging, wilde ik daar natuurlijk bij zijn.”

Ruud is bij twee ateliers betrokken. “De een is gericht op de dijk (die zorgt dat we het droog houden) en de ander is gericht op systeemmaatregelen. Die laatste vind ik erg mooi om over mee te denken. De systeemmaatregelen kunnen helpen dat er minder hoge waterstanden op de Vecht komen, en dus hoe groot de opgave hier aan de dijk wordt. Bijvoorbeeld hoe hoog de dijk wordt.

Binnen de ateliers leer je van elkaar. “Het inspireert ook vaak om net even anders naar een vraagstuk te kijken. Waardoor je ook met andere oplossingen kunt komen. Deelnemen in een project, of in dit geval in een atelier, zou ik iedereen aanraden. Als je mee mag denken over oplossingen gericht op hoe we ons landschap inrichten, zou ik dat altijd doen. Water is daarin namelijk een heel belangrijk element.”

Favoriete plek

“Nu we het over water hebben, doet mij dat denken aan mijn favoriete plekje in het Vechtdal. Dat is de landtong tussen de Berkumerkolk en de Vecht. Helaas is deze recent afgesloten en mogen we daar niet meer komen. Toch blijf ik dit een bijzonder plekje vinden. Je bent aan beide kanten verbonden met het water. Het is een plekje dat nergens anders naar toe gaat dan naar het water. Aan de ene kant stroomt het in de Vecht en aan de andere kant staat het bij de Berkumerkolk stil. Die dynamiek heeft wel iets bijzonders.”

Waterveiligheid

Op de foto zie je de sluis Nieuwe VerlaatWat als de dijken doorbreken? Bij die gedachte staat Ruud niet echt stil. “Wel kan ik me er iets bij inbeelden. We hebben nou eenmaal te maken met steeds extremere omstandigheden. Natuurlijk moeten we er voor zorgen dat we Nederland veilig houden. Maar ik vind ook dat we moeten blijven nadenken over de risico’s die aanvaardbaar zijn. In hoeverre is de balans ‘juist’ tussen de risico’s die we lopen en de maatregelen die we nemen om die risico’s te beperken?”

Volgens Ruud heeft Nederland zich gevormd in hoe we samen leven met het water. “Dat vinden we overal terug in ons landschap. Dat is nou oer Hollands. Het water dient ons, maar vormt soms ook een gevaar. Ik vind dat we ons gaande weg steeds meer van dat water afkeren. Door dijken te bouwen en dat water buiten te houden. Ik ben van mening dat we ons wel weer meer naar het water toe mogen keren. Misschien is dat ook wel waarom ik zo blij word van het wonen aan de sluis.”

Ruud laat weten dat dat zeker niet ten koste hoeft te gaan van de veiligheid, maar dat het wel vraagt om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. “En zoeken naar nieuwe oplossingen kun je het beste doen door veel verschillende disciplines bij je project te betrekken. Binnen Veilige Vecht doen ze dat. Mijn boodschap is dan ook: hou dat vol! Ga daar mee door, ook in de opvolgende fases binnen het project.”

Afbeeldingen

0  reacties

Contact

Veilige Vecht is een project van Waterschap Drents Overijsselse Delta 

Decoratief: opsommingsteken pijltje Bel: (088) 233 12 00.
Decoratief: opsommingsteken pijltje Bezoek: Dokter van Deenweg 186, 8025 BM, Zwolle

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Alle contactgegevens

Praat mee

Logo van LinkedIn  Logo van Facebook  Logo van Twitter  Logo van Instagram  Logo van YouTube

Waterwerk app

Volg onze projecten ook via de app.
Lees informatie, stel vragen en doe meldingen. Download: (
Android | iOS )​​​​

 
Cookie-instellingen