Terugblik belevingswaardenonderzoek

03-12-2020
1368 keer bekeken

Wat vind jij belangrijk en waardevol aan ‘onze’ Vechtdijken? De afgelopen maanden voerden we een belevingswaardenonderzoek uit over de Vechtdijk.

Het belevingswaardenonderzoek startte in september tegelijk met het project Veilige Vecht. Op verschillende plekken langs de dijk spraken we meer dan 100 bewoners en recreanten. Daarnaast deden ruim 50 mensen mee via een online enquête. De respondenten waardeerden de mogelijkheid om de eigen stem te laten horen. Vervolgens spraken we in november met verschillende bewoners in een verdiepend interview over de waarden van de dijk.  

Het volledige rapport is in februari klaar en kun je lezen in de bibliotheek.

Eerste resultaten  

De eerste analyse van alle reacties laat zien dat de Vechtdijken breed worden gewaardeerd om hun natuurlijke ligging en groene karakter. “Het hele gebied is gewoon supermooi” hoorden we vaak in de gesprekken op de dijk. Er is ook veel waardering voor de natuur en cultuurhistorie van de dijk en zijn omgeving. Als unieke kenmerken van de Vecht (en dijken) worden de vele meanders genoemd, het vriendelijke karakter en de zanddijken. We hebben mooie citaten voorbij zien komen zoals “De dijk is een podium voor het theater van de natuur” en “De kracht van de Vecht ligt in de variatie, niet in een mooiste plek”. 

Verschillen  

Een opvallend verschil is de beleving van de drukte op de dijk van wandelaars en fietsers. Een deel van de deelnemers vindt dat er te veel gebruik wordt gemaakt van de dijk en ervaart overlast. Een aandachtspunt is voor deze groep de toenemende recreatieve druk in het gebied. Andere deelnemers vinden het qua drukte prima. Zij recreëren ook op de dijk of zien kansen voor meer ruimte voor recreatie. Veel deelnemers waarderen de rust en stilte van grote delen van het Vechtdal. 

Toekomstdenkers 

Naast de beleving van de huidige dijk en omgeving hebben ook veel mensen aangegeven wat zij belangrijk vinden voor de toekomst. Veel mensen voelen zich veilig achter de dijk. De nut en noodzaak van een dijkversterking wordt daarmee niet door iedereen ervaren. Bijna alle deelnemers hopen dat met een versterking van de dijk de schoonheid en variatie in het gebied behouden blijft. Ook natuurbehoud en waar mogelijk versterking van de huidige waarden is een veel genoemd aandachtspunt voor het project.  

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Veilige Vecht is een project van Waterschap Drents Overijsselse Delta 

Decoratief: opsommingsteken pijltje Bel: (088) 233 12 00.
Decoratief: opsommingsteken pijltje Bezoek: Dokter van Deenweg 186, 8025 BM, Zwolle

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Alle contactgegevens

Praat mee

Logo van LinkedIn  Logo van Facebook  Logo van Twitter  Logo van Instagram  Logo van YouTube

Waterwerk app

Volg onze projecten ook via de app.
Lees informatie, stel vragen en doe meldingen. Download: (
Android | iOS )​​​​

 
Cookie-instellingen