Waterschap stelt Vechtdijken met golven op de proef

03-12-2020
1768 keer bekeken

Vanaf 7 december tot eind januari is het fietspad bij Berkum tussen de spoorbrug (kruising Maatgravenweg-Hooiweg) en de Vitens-locatie afgesloten.

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) onderzoekt samen met andere partijen hoe sterk de grasmat op zanddijken is. Dat doen we met proeven op de Vechtdijken tussen Dalfsen en Zwolle. De proeven starten op maandag 14 december. Vanaf maandag 7 december start de opbouw ter hoogte van de Maatgravenweg-Hooiweg (vlakbij Berkum).

Wat gebeurt er?

Er wordt een stellage opgebouwd waarmee golven worden nagebootst, die over en op de dijk klotsen. Met de golfklapproef krijgt de buitenkant van de dijk het flink te verduren. Vaste hoeveelheden water kletteren dan als golven tegen de dijk. Gekeken wordt hoelang het duurt voor de grasmat kapot gaat én of en wanneer het zand uit de dijk gaat spoelen. Met een golfoverslagproef wordt getest hoe de grasmat aan de landzijde van de dijk het houdt. Het water stroomt dan in golven over de dijk heen. Na de proeven worden beschadigingen hersteld en extra in de gaten gehouden.

Fietspad afgesloten

Vanaf 7 december tot eind januari is het fietspad tussen de spoorbrug (kruising Maatgravenweg-Hooiweg) en de Vitens-locatie afgesloten, omdat er tijdens de proeven water over de dijk klotst. Doorgaand fietsverkeer tussen Dalfsen en Berkum wordt met borden omgeleid via de route Poppenallee (N757), de Herfterweg en de Hooiweg. In februari en maart doet het waterschap onderzoek op andere locaties op de Vechtdijken. Daarvoor zijn geen afsluitingen of omleidingen nodig.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Veilige Vecht is een project van Waterschap Drents Overijsselse Delta 

Decoratief: opsommingsteken pijltje Bel: (088) 233 12 00.
Decoratief: opsommingsteken pijltje Bezoek: Dokter van Deenweg 186, 8025 BM, Zwolle

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Alle contactgegevens

Praat mee

Logo van LinkedIn  Logo van Facebook  Logo van Twitter  Logo van Instagram  Logo van YouTube

Waterwerk app

Volg onze projecten ook via de app.
Lees informatie, stel vragen en doe meldingen. Download: (
Android | iOS )​​​​

 
Cookie-instellingen