Terugblik masterclass

16-03-2021
1704 keer bekeken

Hoogleraar waterveiligheid Matthijs Kok gaf aan 140 betrokken mensen een dijkcollege waarin hij vertelde hoe bepaald wordt of een dijk veilig genoeg is om ons te beschermen tegen overstromingen.

Matthijs Kok gaf een interactief college over de vraag of dijkversterking langs de Vecht écht nodig is. Hij vertelde hoe waterveiligheid wettelijk is geregeld en hoe veiligheidseisen voor alle dijken in Nederland worden bepaald. Vervolgens gaf hij aan hoe een dijk wordt opgebouwd en hoe bepaald wordt of een dijk sterk en hoog genoeg is. Ook zoomde hij in op de Vechtdijk tussen Dalfsen en Zwolle en liet zien wat de aandachtspunten zijn voor de dijkversterking. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zo'n 30 kilometer dijk onvoldoende sterk of hoog is om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen tegen overstromingen.

Vragen uit het publiek 

Tijdens de bijeenkomst werden door de deelnemers verschillende vragen gesteld. Zo kwam aan bod  hoe hoogwater op de Vecht ontstaat. Hoogwater bij Zwolle kan ontstaan door hoge afvoer via de Vecht vanaf Duitsland en door opstuwing van water vanaf het IJsselmeer bij een noordwesterstorm. Daarbij werd gekeken naar extreme én zeer extreme situaties bij hoogwater en wat de gevolgen zijn. Verschillende kaarten met mogelijke scenario's bij een dijkdoorbraak of overstroming werden toegelicht.

Voor een aantal deelnemers was het de eerste keer dat zij hoorden over het project Veilige Vecht. Er werd uitgelegd waarom er – naast oplossingen voor dijkversterking ook naar andere maatregelen in het Vechtdal wordt gekeken, zodat er minder hoge waterstanden op de Vecht komen bij extreem hoogwater. Ook werd gevraagd of de Vechtdijk veilig genoeg is en aan de wettelijke eisen voldoet. Hoe hoog de dijk precies gaat worden, onderzoeken de waterschappen de komende jaren.  

Terugkijken 

Kon je er niet bij zijn? Bekijk dan de masterclass terug. Dat start bij het verhaal van technisch manager Philippe Schoonen over hoe hoogwater op de Vecht ontstaat. In de terugblik zie je ook de presentatie. Heb je vragen naar aanleiding van deze masterclass of wil je de presentatie digitaal ontvangen? Neem dan contact met ons op.  

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Veilige Vecht is een project van Waterschap Drents Overijsselse Delta 

Decoratief: opsommingsteken pijltje Bel: (088) 233 12 00.
Decoratief: opsommingsteken pijltje Bezoek: Dokter van Deenweg 186, 8025 BM, Zwolle

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Alle contactgegevens

Praat mee

Logo van LinkedIn  Logo van Facebook  Logo van Twitter  Logo van Instagram  Logo van YouTube

Waterwerk app

Volg onze projecten ook via de app.
Lees informatie, stel vragen en doe meldingen. Download: (
Android | iOS )​​​​

 
Cookie-instellingen