Onderzoek naar uilen

27-03-2024
199 keer bekeken

In maart en april speuren ecologen in de avonden naar steenuilen. Drie vragen aan Esther van Zundert, omgevingsmanager bij de dijkversterking.

1. Vertel eens, waarom speuren jullie naar steenuilen?

"Voor de dijkversterking langs de Vecht tussen Dalfsen en Zwolle verzamelen we allerlei informatie. De komende tijd werken we het ontwerp van de dijkversterking en de manier van uitvoeren verder uit. We willen dan rekening houden met beschermde dieren en planten op en rondom onze dijk. De steenuil is één van de beschermde diersoorten die hier veel in de buurt voorkomt.”

2. Wat zien de ecologen bij de dijk?

“De steenuil is de kleinste in ons land broedende uilensoort. Steenuilen kunnen in boomholtes, gebouwen en nestkasten zitten. Steenuilen zien is best wel moeilijk langs een lang stuk dijk, maar ze laten wel heel duidelijk van zich horen. In het vroege voorjaar roept het mannetje naar zijn soortgenoten dat hij de vaste bewoner is van dit gebied – en de andere mannetjes dus weg moeten blijven. Die roep doen de ecologen na. Wanneer er mannetjes ‘terugroepen’ zit er een territorium.”

3. Wat doen jullie met de resultaten?

“Wanneer we weten dat er een steenuilenterritorium zit, moeten we daar rekening mee houden bij de dijkversterking. Het gaat niet alleen om de nestlocatie, maar ook om het gebied eromheen waar voldoende beschutting en eten te vinden moet zijn. Misschien kunnen we dat gebied met rust laten tijdens de uitvoering, maar misschien kan dat niet en zijn maatregelen nodig zodat ze ergens anders in de buurt een nest, eten of beschutting kunnen vinden.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Veilige Vecht is een project van Waterschap Drents Overijsselse Delta 

Decoratief: opsommingsteken pijltje Bel: (088) 233 12 00.
Decoratief: opsommingsteken pijltje Bezoek: Dokter van Deenweg 186, 8025 BM, Zwolle

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Alle contactgegevens

Praat mee

Logo van LinkedIn  Logo van Facebook  Logo van Twitter  Logo van Instagram  Logo van YouTube

Waterwerk app

Volg onze projecten ook via de app.
Lees informatie, stel vragen en doe meldingen. Download: (
Android | iOS )​​​​

 
Cookie-instellingen