Bewoner Jolanda Aalbers

20-12-2021
1217 keer bekeken 0 reacties

Jolanda Aalbers woont én werkt samen met haar gezin in het Vechtdal. Ze is betrokken bij het project Veilige Vecht als deelnemer van de ontwerpateliers. Door de plek van de kalverhouderij staat de familie dag en nacht in verbinding met de dijk.

Jolanda Aalbers op de VechtdijkFavoriete achtertuin

Op een unieke plek langs de Vechtdijk in Zwolle staat kalverhouderij Aalbers. “Deze boerderij staat hier al meer dan 100 jaar. Een paar stappen lopen en je staat op de dijk. Het is een prachtige plek: rustig, er broeden vogels en je ziet er van alles. Je kunt wel zeggen dat mijn favoriete plek in mijn ‘achtertuin’ ligt.”

Niet vanzelfsprekend

“In 1998 heb ik meegemaakt dat wonen en werken achter de dijk niet vanzelfsprekend is. Het water langs de Vechtdijk stond toen écht hoog. Bijna net zo hoog als de dijk zelf. Het water kwam onder de dijk door en straaljagers vlogen over om de boel in de gaten te houden. Nog geen uur later stond het leger hier om zandzakken te leggen.” Een spannende situatie volgens Jolanda. “Dat het hebben van sterke dijken belangrijk is, heb ik toen wel meegekregen. Gelukkig is het goed afgelopen.”

Door en door kennen

De omgeving waar Jolanda Aalbers woontJolanda is gevraagd om vanuit haar agrarische achtergrond aan te sluiten bij de ontwerpateliers van Veilige Vecht. “Het leek mij interessant om meer te weten over het project en de Gras op Zand proeven die er gedaan zijn. Toen ik werd gevraagd of ik wilde aansluiten bij de ateliers was dat een mooie kans. Wij wonen en werken hier en kennen de dijk door en door. Ik vind het belangrijk om op deze manier mijn steentje bij te dragen aan de dijkversterking.”

In het atelier sluiten deelnemers aan vanuit verschillende invalshoeken. Jolanda: “In het atelier probeer ik het agrarische perspectief goed bij mijn mededeelnemers onder de aandacht te brengen. Sommige zijn erg enthousiast en denken bijvoorbeeld na over opstapplekken of strandjes. Leuk, maar hoe moeten de mensen daar dan komen? Vaak door agrarisch land. En dat kan niet altijd of zomaar. Het helpt om dan ook vanuit de agrariër naar dit vraagstuk te kijken en er samen voor te zorgen om die plannen realistisch te maken.”

Goed zorgen voor de dijk

Naast haar deelname in het ontwerpatelier is Jolanda vrijwillige dijkwacht bij het waterschap. “Ik kan opgeroepen worden in tijden van hoogwater om het stukje dijk achter ons bedrijf te ‘bewaken’. Los daarvan zie ik de dijk veel vaker van dichtbij en wandel ik er graag. Ik voel mij verantwoordelijk om goed voor dit stukje te zorgen. Ik vind het dan ook belangrijk om de natuur onder de aandacht te brengen in de ateliers. Zoals de weidevogels, die zaten hier vroeger veel meer. In deze omgeving leven veel dieren en daar moeten we zuinig op zijn. Een belangrijk punt om dus mee te nemen in de aankomende dijkversterking.”

Het ‘hoe’ is net zo belangrijk

Op de achtergrond zie je de schuren van Jolanda AalbersOm in de toekomst droge voeten te houden in het Vechtdal is het van belang dat de dijken langs de Vecht worden versterkt. “En hoe dat gebeurt is nét zo belangrijk”, benadrukt Jolanda. “Door verschillende disciplines in de ateliers bij elkaar te brengen, komen we hopelijk samen verder. Je vult elkaar aan en dat vind ik mooi aan dit project.”

Afbeeldingen

Contact

Veilige Vecht is een project van Waterschap Drents Overijsselse Delta 

Decoratief: opsommingsteken pijltje Bel: (088) 233 12 00.
Decoratief: opsommingsteken pijltje Bezoek: Dokter van Deenweg 186, 8025 BM, Zwolle

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Alle contactgegevens

Praat mee

Logo van LinkedIn  Logo van Facebook  Logo van Twitter  Logo van Instagram  Logo van YouTube

Waterwerk app

Volg onze projecten ook via de app.
Lees informatie, stel vragen en doe meldingen. Download: (
Android | iOS )​​​​

 
Cookie-instellingen